Truffle Badam
ASSALAMUALAIKUM.....
Hari ni Mak Long nak kongsikan resepi paling mudah untuk semua penggemar-penggemar coklat. Rasanya memang UMPPPP....Yummy ... Yummmy. Anak-anak buah Mak Long memang berkenan bebenor kalau Mak Long membuatnya. Resepi asal Mak Long ambil dari buku 'Cara Mudah Membuat Coklat'. Mak Long memang tak tukar apa-apa pun, ikut sahaja seperti yang ada dalam resepi. Tak rugi kalau membeli dan menyimpan buku-buku resepi ni.
SELAMAT MENCUBA ya bagi yang ingin mencuba.
BAHAN-BAHAN:
- 50g krim putar
- 50g coklat gelap compound
- 100g coklat susu compound
- 10g mentega
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 50g badm cincang (dipanggang)
HIASAN
- Coklat Susu
- Badam Cincang
CARA PENYEDIANNYA:
- Panaskan air di dalam periuk hingga mendidih dan kemudian padamkan api. Kemudian letakkan mangkuk stainless steel di atasnya.
- Masukkan separuh coklat susu dan coklat gelap ke dalam manguk stainless steel.
- Cairkan secara double boiler.
- Masukkan krim putar.
- Kemudian masukkan butter dan esen vanila. Kacau hingga sebati.
- Masukkan badam cincang. Simpan dalam peti sejuk 2-3 jam.
- Setelah keras, bulat-bulatkan coklat.
MENCELUP COKLAT
- Masukkan coklat susu di dalam mangkuk stainless steel untuk mencelup. Kacau hingga coklat cair.
- Celupkan coklat bebola ke dalam coklat cair dengan menggunakan sudu.
- Kemudian letakkan ke dalam badam cincang.
Comments
Post a Comment