Coklat Strawberi
BAHAN INTI STRAWBERI
- 30g krim putar
- 75g coklat putih compound
- 1 sudu besar pes strawberi
- 1 sudu teh perasa strawberi
CARA MEMBUAT:
- Panaskan air di dalam periuk hingga mendidih dan kemudian padamkan api. Kemudian letakkan mangkuk stainless steel di atasnya.
- Panaskan krim putar secara double boiler di dalam mangkuknya/
- Masukan coklat putih compound dan kacau hingga coklat cair dan sebati.
- Tuangkan krim putar e dalam coklat putih. Kacau rata.
- Masukkan pes dan perasa strawberi. Kacau hingga rata.
- Masukkan ke dalam beg piping dan simpan dalam peti sejuk hingga separuh keras.
BAHAN COKLAT:
- 100g coklat susu compound
- 100g coklat putih compound
- Inti strawberi
- Oilbase warna merah jambu
CARA MEMBUAT:
- Panaskan air di dalam periuk hingga mendidih dan kemudian padamkan api. Kemudian letakkan mangkuk stainless steel di atasnya.
- Masukkan coklat susu ke dalam mangkuk stainless steel.
- Cairkan coklat susu secara double boiler. Ketepikan.
- Di dalam mangkuk lain cairkan coklat putih secara double boiler.
- Masukkan oilbase warna merah jambu dan kacau hingga sebati.
- Masukkan ke dalam beg piping.
- Masukkan coklat berwarna merah jambu pada paras separuh acuan. Ketuk acuan coklat agar coklat rata dan keraskan di dalam peti sejuk.
- Setelah keras keluarkan dari peti sejuk dan paipkan inti strawberi di atas coklat merah jambu tadi.
- Kemudian paipkan adunan coklat susu di atas inti strawberi hingga penuh acuan. Keraskan coklat di dalam peti sejuk.
- Setelah keras keluarkan coklat dan sedia untuk dihidang.
SELAMAT MENCUBA DARI DAPUR MAK LONG
Comments
Post a Comment