Sotong Masak Kicap
ASSALAMUALAIKUM ....
Hari ni Mak Long nak kongsi resepi Sotong Masak Kicap yang paling simple. Actually resepi ni diajar oleh Mak Cho, Mak Long. Sotong ni favourite Mak Long. Kena plak dengan masak kicap bertambah-tambahlah laju makannya. Tq untuk Mak Cho sebab sudi ajar Mak Long. So kat bawah ni Mak Long kongsikan resepi ni untuk tatapan pengunjung blog Mak Long. Bagi yang nak cuba diizinkan.
BAHAN-BAHAN:
- 1 Kilo sotong (dipotong dan dibasuh bersih-bersih)
- 2 biji bawang besar (Sebiji ditumbuk lumat, dan sebiji dipotong bulat untuk hiasan)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk bersama bawang besar tadi)
- 3 sudu besar lada hitam ditumbuk
- 1 sudu cuka
- 3 tangkai cabai merah (dibelah dua tapi jangan sampai putus)
- Kicap secukupnya
- Garam
- Minyak untuk menumis
CARA PENYEDIAAN:
- Panaskan minyak dahulu, kemudian tumis bawang besar dan bawang putih yang telah ditumbuk tadi. Tumis hingga sampai naik baunya dan bubuh lada hitam yang telah ditumbuk lumat. Kacau.
- Masukkan garam dan Pak Aji. Bagi yang tak makan ajinomoto tak payah letak. Kacau.
- Masukkan sotong ke dalam kuali. Kacau bersama bahan-bahan yang ditumis tadi. Tak perlu bubuh air sebab sotong ni akan mengeluarkan air.
- Masukkan kicap. Kacau dan kemudian bubuh satu sudu cuka. Biarkan hingga menggelegak.
- Bila dekat-dekat nak masak baru bubuh bawang besar yang diris bulat tadi bersama cabai merah.
- Bila dah masak boleh hidangkan buat keluarga tercinta.
SELAMAT MENCUBA
Comments
Post a Comment