Resepi Tumis sayur Siew Pak Choy
Perkongsian masakan paling simple dari Mak Long.
BAHAN-BAHAN:
- 3 pokok sayur Pok Choy, dipotong
- Sedikit cendawan (Mak Long ambil dalam segenggam)
- 6 ekor udang dibuang kulit dan dibersihkan.
- Sedikit ikan bilis (ikut suka, Mak Long bubuh dalam 7-8 ekor je)
- 1 biji bawang besar dihiris
- 3 ulas bawang putih dihiris
- 3 tangkai cabai kering dipotong
- Sedikit garam
- Sedikit minyak untuk menumis
CARA PENYEDIAAN:
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, cabai kering dan ikan bilis dalam kuali hingga naik bau. Bubuh sedikit garam.
- Masukkan udang, biarkan hingga udang masak.
- Masukkan sayur Siew Pak Choy dan cendawan dan masak hingga lembut. Tapi jangan sampai layu.
- Bila dah masak boleh dihidangkan buat keluarga tercinta.
Comments
Post a Comment