Resepi Tumis sayur Siew Pak Choy


Perkongsian masakan paling simple dari Mak Long.


BAHAN-BAHAN:

  • 3 pokok sayur Pok Choy, dipotong
  • Sedikit cendawan (Mak Long ambil dalam segenggam)
  • 6 ekor udang dibuang kulit dan dibersihkan.
  • Sedikit ikan bilis (ikut suka, Mak Long bubuh dalam 7-8 ekor je)
  • 1 biji bawang besar dihiris
  • 3 ulas bawang putih dihiris
  • 3 tangkai cabai kering dipotong
  • Sedikit garam
  • Sedikit minyak untuk menumis



CARA PENYEDIAAN:

  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, cabai kering dan ikan bilis dalam kuali hingga naik bau. Bubuh sedikit garam.
  2. Masukkan udang, biarkan hingga udang masak.
  3. Masukkan sayur Siew Pak Choy dan cendawan dan masak hingga lembut. Tapi jangan sampai layu.
  4. Bila dah masak boleh dihidangkan buat keluarga tercinta.


Comments

Popular posts from this blog

Tauhu Thai

Sambal Kerang Cili Padi

Biskut Suji Kelapa