Ikan Masin atas Darat
ASSALAMUALAIKUM ...
Hari ni Mak Long nak kongsi resepi Ikan Masin atas Darat. Ini kali kedua Mak Long buat. First time beberapa minggu yang lalu. Masa kali pertama buat Mak Cho, Mak Long yang ajar. Dia memang pandai dalam memasak Ikan Masin Atas Darat ni. Sekali pandang macam kari jer kan tapi kalau tiga kali pandang memang berbeza dengan kari walaupun bahan-bahan yang digunakan hampir sama dengan kari. Cara masak juga sedikit berbeza.
Bahan-bahan yang digunakan adalah:
- 500gm ikan masin
- 3 biji terung bulat (dipotong)
- 2 biji bawang besar dihiris
- 4 ulas bawang putih dihiris
- 1 paket rempah kari ikan
- Sedikit air asam jawa
- Beberapa helai daun kari
- 1 1/2 paket santan
- Air secukupnya
- Garam secukupnya
CARA PENYEDIAAN:
- Masukkan ikan masin, bawang putih, bawang besar (yang telah dihiris), daun kari, santan, sedikit asam jawa, rempah kari (bancuh rempah kari dengan air awal-awal sebelum dimasukkan) dan air secukupnya ke dalam kuali.
- Masak semuanya atas api. Sebenarnya cara masak lebih kurang sama macam kita buat gulai lemak. Tak payah nak tumis-tumis dengan minyak.
- Bubuh garam secukupnya.
- Bila ikan masin dah cukup masak, baru bubuh terung.
- Biarkan seketika dan kemudian boleh hidangkan buat keluarga tercinta.
Comments
Post a Comment