Jeruk Mangga Asam Boi



ASSALAMUALAIKUM ....

Malam ni Mak Long nak share resepi Jeruk Mangga Asam Boi. Rasanya memang MeLetUPpppp, nak buat pun memang mudah sangat-sangat. Tak perlu nak gunakan bahan yang banyak. 


Kuantiti yang Mak Long buat ni sedikit jer. Tak dapat nak cari mempelam muda. Ni pun mujur terjumpa 3 biji mempelam muda. Mempelam dibasuh, dibuang kulit dan dipotong. Saiz ikut suka nak kecik ke besor. Mak Long potong sederhana jer saiznya. Untuk 3 biji buah mangga ni, Mak Long masukkan 15 biji asam boi, 2 senduk gula dan 5 biji cabai burung/ cili padi. Kalau ikutkan resepi asal banyak bebenor cabai burung yang digunakan tetapi Mak Long just guna 5 biji. Ni pun podas bagi yang tak tahan pedas. Tapi kalau buat Mak Long memang secukup rasalah rasa pedasnya. Gaulkan sebati kesemua bahan-bahan tadi dan masukkan dalam bekas tertutup. Lepas tu masukkan dalam peti sejuk biarkan selama 4 hingga 5 jam. Macam Mak Long buat malam semalam so pagi tadi baru rasa. Hmmmm .... rasanya memanglah best apabila semua rasa masam, manis dan pedas itu bersatu.


Sebenarnya buah mangga ni boleh digantikan juga dengan buah jambu atau buah epal. Mak Long belum pernah cuba lagi tetapi dari rakan-rakan Mak Long yang dah cuba mereka kata memang sedap kalau buat dengan jambu dan epal. Tak apa kita cuba satu persatu. Esok Mak Long cadang nak gi Tesco. Nak cari epal hijau pula. Dah terasa-rasa nak memakannya.


Selamat Mencuba Dari Dapur Mak Long.

Comments

Popular posts from this blog

Tauhu Thai

Sambal Kerang Cili Padi

Biskut Suji Kelapa