Samperit Dahlia Gebu
Sumber Asal resepi ini adalah Adam Sufi.
Semoga kita dapat manfaat bersama.
Memang terbaik resepinya.
Mehhhh Mak Long panjangkan ilmunya di sini.
BAHAN-BAHAN
- 250gm buttercup
- 120gm gula aising diayak
- 1 sdk esen vanilla
- 300gm tepung jagung diayak
- 50gm tepung ubi diayak
- 1 biji kuning telur gred B
- 1/4 cawan susu pekat
- 170-190gm tepung gandum (+/-) kurang/ lebih
- ceri nibs secukupnya
CARA-CARA
- Satukan gula dan butter dan pukul sekejap.
- Masukkan kuning telur, esen vanilla dan susu pekat. Gaul sebati.
- Masukkan tepung jagung dan tepung ubi. Gaul sebati dan masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga menjadi doh.
- Doh yang siap diuli dibahagi kepada dua bahagian dan balut dengan plastik. Simpan dalam peti ais sekejap. Tujuan supaya biskut yang dibakar akan jadi rangup.
- Bentukkan samperit ikut citarasa masing-masing, letakkan ceri dan bakar pada suhu 160'c selama 15 minit.
Comments
Post a Comment