Frambozen Kenari




BAHAN-BAHAN

  • 180gm mentega
  • 40gm gula kastor
  • 280gm tepung gandum
  • 1 sudu teh esen vanilla

CARA-CARA
  1. Putar mentega dan gula hingga sebati dan gebu.
  2. Masukkan esen vanilla dan gaul sebati.
  3. Kemudian masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh.
  4. Ratakan doh ke dalam loyang 10x10
  5. Bakar pada suhu 120c selama 20 minit mengikut oven masing-masing.


MERINGUE (TOPPING)
BAHAN-BAHAN
  • 60gm putih telur
  • 30gm gula kastor
  • 60gm gula aising
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu kecil esen vanilla
CARA-CARA
  1. Pukul putih telur hingga berbuih dan gebu.
  2. Masukkan gula kastor dan gula aising - putar laju.
  3. Akhir sekali masukkan tepung jagung dan esen vanilla dan putar medium speed sahaja.
  4. Sapukan jem strawberi ke atas biskut yang telah masak dan bakar semula selama 10 minit.
  5. Keluarkan dari oven, sejukkan sebentar dan paipkan meringue.
  6. Taburkan dengan badam.
  7. Baar pada suhu 140c selama 30-40 minit.
  8. Potong semasa panas.



Comments

Popular posts from this blog

Tauhu Thai

Sambal Kerang Cili Padi

Biskut Suji Kelapa