Frambozen Kenari
BAHAN-BAHAN
- 180gm mentega
- 40gm gula kastor
- 280gm tepung gandum
- 1 sudu teh esen vanilla
CARA-CARA
- Putar mentega dan gula hingga sebati dan gebu.
- Masukkan esen vanilla dan gaul sebati.
- Kemudian masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh.
- Ratakan doh ke dalam loyang 10x10
- Bakar pada suhu 120c selama 20 minit mengikut oven masing-masing.
MERINGUE (TOPPING)
BAHAN-BAHAN
- 60gm putih telur
- 30gm gula kastor
- 60gm gula aising
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu kecil esen vanilla
CARA-CARA
- Pukul putih telur hingga berbuih dan gebu.
- Masukkan gula kastor dan gula aising - putar laju.
- Akhir sekali masukkan tepung jagung dan esen vanilla dan putar medium speed sahaja.
- Sapukan jem strawberi ke atas biskut yang telah masak dan bakar semula selama 10 minit.
- Keluarkan dari oven, sejukkan sebentar dan paipkan meringue.
- Taburkan dengan badam.
- Baar pada suhu 140c selama 30-40 minit.
- Potong semasa panas.
Comments
Post a Comment