Nasi Minyak


Assalamualaikum ....

Hari ni Mak Long geledah komputer Mak Long. Dalam geledah-geledah komputer Mak Long terjumpa gambar nasi minyak yang Mak Long buat. Dah lama Mak Long buat nasi minyak ni tetapi disebab kesibukan tak sempat Mak Long nak kongsikan di sini. So hari ni dengan baik hatinya Mak Long kongsikan resepi nasi minyak Mak Long. Sumbernya Mak Long tak ingat. Biasanya dalam buku catatan Mak Long ada Mak Long catatkan dari mana sumbernya. Tapi yang ini ta der pula. Tapi seingat Mak Long, Mak Long ambil resepi dari sebuah blog. Walaupun Mak Long tak ingat blog mana, terima kasih banyak-banyaklah kepada empunya blog sebab sudi berkongsi ilmu. So hari ni Mak Long panjangkan lagi ilmu. Moga kita sama-sama dapat manfaat dari ilmu ni.

Hari ni Mak Long tak nak celoteh panjang-panjang.  Mak Long terus kongsikan resepi. Bagi yang nak cuba boleh mencuba. Kalau betul caranya, Inshaa Allah menjadi.


BAHAN-BAHAN:

  • 3 cawan beras basmathi
  • 3 cawan air
  • 1 cawan susu cair
  • 1/2 cawan kismis
  • 2 helai daun pandan
  • 1 batang serai dititik
  • 4 ulas bawang merah dihiris
  • 2 ulas bawang putih dihiris
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • 1 sudu besar minyak jagung
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu teh maggie secukup rasa
  • pewarna kuning telur


REMPAH TUMIS:

  • 2 batang kulit kayu manis
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji pelaga


CARA PENYEDIAAN:

  1. Masakkan minyak sapi dan minyak jagung dalam periuk.
  2. Tumiskan bahan tumis, daun pandan dan daun serai hingga harum baunya.
  3. Masukkan bawang hiris, bawang putih dan halia. Masak hingga harum baunya.
  4. Masukkan susu cair. 
  5. Masukkan air secukupnya.
  6. Masukkan kismis.
  7. Perasakan dengan garam. Tambahkan maggie secukup rasa jika suka. Kacau rata.
  8. Masukkan beras. Tutup periuk dan biar nasi ditanak.
  9. Bila nasi sudah setengah masak, ambil chopstick dan buatkan lubang kecil. Letakkan 1 titik pewarna kuning telur di dalam setiap lubang.
  10. Tutup semula periuk dan biarkan nasi ditanak sepenuhnya.
  11. Bila nasi telah masak, gemburkan nasi dan biarkan warnanya sekata.


Comments

Popular posts from this blog

Tauhu Thai

Sambal Kerang Cili Padi

Biskut Suji Kelapa