Masala Vadai
ASSALAMUALAIKUM ....
Mak Long tengah boring kat office ni. Belek punya belek gambar-gambar dalam komputer ni terjumpa gambar Masala Vadai yang Mak Long buat. Mak Long tak ingat bila buatnya tetapi yang pastinya Mak Long buat pada hari Ahad untuk juadah makan dan minum petang untuk keluarga tercinta. Kiranya tak der lah lama sangat Mak Long buat Masala Vadai ni, kalau ikutkan dalam 2 bulan yang lepas.
Nak buat Masala Vadai ni tak susah. Senang jer. Yang penting kena rajin. Kalau malas, benda yang senang pun jadi susah. Mak Long memang suka Masala Vadai ni. Orang kita panggil Masalodeh. Masala Vadai ni adalah makanan tradisi masyarakat India kat negara kita.
Kat sini Mak Long kongsikan resepinya. Selamat Mencuba.
BAHAN-BAHAN:
- 500gm kacang dhal direndam selama 2 jam
- 3 biji bawang besar (dihiris)
- 2 biji cili hijau (dihiris)
- 2 helai daun kari (dihiris)
- 1 sudu makan jintan putih
- 1 sudu makan jintan manis
- 30ml air
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
CARA PENYEDIAAN:
- Kacang dhal dikisar tanpa menggunakan air. Kemudian dimasukkan ke dalam bekas adunan.
- Campurkan bawang besar, cili hijau, daun kari, jintan, putih, jintan manis, air dan garam secukup rasa.
- Uli sehingga menjadi doh.Kemudian bulatkan dan tekankan sedikit tetapi jangan sampai terlalu leper.
- Akhir sekali panaskan minyak yang banyak dalam kuali. Goreng adunan tersebut.
- Apabila cukup garing dan warnanya perang boleh diangkat.
Comments
Post a Comment